Hyvla is och gör din egen slushie

En slushie, eller bara slush, är en läskande och iskall dryck som både små och stora tycker om – särskilt på sommaren! En slushie kan vara smaksatt med diverse smaksättare och smaksirap tillsammans med socker. Naturligtvis går det också att använda saft, frukt och bär och på så vis göra en lite nyttigare slushie. Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade.

Det enklaste sättet att göra egen slushie är att använda en slushiemaskin. Du vet säkert hur en sådan ser ut. Om du har en ICA-affär i närheten finns antagligen en sådan någonstans vid kassorna. Godisaffärer, lekland och liknande brukar också ha slushiemaskiner.

En sådan här maskin är en mycket dyr apparat. Lyckligtvis finns alla möjligheter att göra egen isande och läskande dryck hemma! Till exempel kan du hyvla is eller krossa is och göra din egen slush.

hyvla is till en smaskig slushie

Så här gör du din egen slushie

För att göra din egen slush behöver du is och smaksättning. Vill du ha ett sötare resultat får du också komplettera med socker. Om du till exempel använder saft eller läsk behöver du dock kanske inte addera socker. Det kan bli för sött!

Gör först is i frysen eller i en av våra föreslagna ismaskin bäst i test. Ett första alternativ som vi ska nämna är att hyvla is. Hyvla is och gör din egen slushie! Hur fungerar då detta alternativ? Det är enkelt. Det finns små fiffiga elektroniska apparater som kan hyvla det mesta, inklusive is och frysta bär/frukt. Vissa av dessa kallas slushie-makers medan andra kort och gott går under namnet “ishyvlare”.

Du börjar med att stoppa i isbitar längst upp i apparaten. Ut i botten kommer sedan finfördelad is. Knepigare än så är det inte. Om du använder isbitar med saft eller läsk kommer den krossade isen ha smak från början. För mer smak kan du hälla på koncentrerad saft eller liknande. 

Att använda en ishyvlare är ett riktigt smidigt sätt att göra uppfriskande drinkar och riktigt goda isande drycker. Det krävs helt enkelt inte så många steg för att göra en slush och det tar verkligen inte lång tid. En ishyvlare är också smidig att använda eftersom du bara har någon enstaka knapp att trycka på. 

Det är dock bra att veta att isen blir perfekt finfördelad för att vara perfekt för just slushies. Det finns inte så många andra användningsområden för så pass finfördelad is.

Ett annat alternativ är att använda en iskrossare. Det finns både elektroniska och manuella sådana. Om du vill göra en slushie med en iskrossare börjar du med att krossa is för att sedan hälla över smaksättaren (koncentrerad saft, läsk eller liknande). Sedan stoppar du i ett sugrör och därefter är det bara att njuta!

hyvlad is

Finns det ytterligare alternativ? Det finns det. Har du en kraftfull blender hemma som kan krossa is? Då kan du självklart använda den istället. Här är en snabbguide! 

Börja med att hälla saft eller läsk i istärningspåsar eller göra iskuber med smaksättning i frysen. Mixa sedan frukt eller bär till puré i blendern. I det sista steget stoppar du i isen och blandar alltihop. Sedan är det klart.

Sammanfattning – egen slushie

Som vi har sett finns tre alternativ för att göra egen slush hemma. Vilket alternativ som är bäst för dig beror lite på vad du redan har hemma och hur snabbt du vill ha din läskande dryck klar. Smidigast, snabbast och enklast är förmodligen att hyvla is och göra egen slushie, men alla alternativ har sina egna fördelar.