Iskrossare – olika metoder för att krossa is

Med isbitar kan du kyla drinken, läsken eller glaset med bubbelvatten under lång tid. Det är kanske särskilt oumbärligt på sommaren men en härligt kyld dryck är självklart god året om! 

Det är dock inte alltid just iskuben är det perfekta formatet. I många drinkar är det krossad is som är hemligheten och detsamma gäller när du ska göra din egen uppfriskande slush/slushie. Frågan är då hur du gör för att krossa eller finfördela is?

Det finns några olika metoder för att krossa is. Här kan du läsa mer om de olika metoderna och se vilken som kan passa dig bäst. 

Använd en iskrossare

Barer och restauranger har använt så kallade iskrossmaskiner i många år. Det krävs nämligen för att de ska kunna servera diverse drinkar med krossad is. De mest klassiska drinkarna med krossad is är väl mojito och caipirinha, men det finns många fler.

Idag är det dock inte bara proffs som har möjlighet att använda iskrossare. Det finns ett ganska stort sortiment av iskrossare som du som privatperson kan köpa både i butik och på nätet. 

manuell iskrossare

Många modeller av iskrossare för hemmabruk är elektroniska medan andra är manuella. De manuella finns i sin tur i två varianter. 

En elektronisk iskrossare för hemmabruk fungerar som motsvarande för proffsen på barerna och restaurangerna. Du fyller på med isbitar och låter sedan maskinen göra sitt jobb. Hela processen tar inte lång tid – inom kort har du krossad is för din dryck.

För manuella iskrossare får du använda din armstyrka för att krossa isen. Den vanligaste modellen är den som har en vev och roterande knivar. Du börjar med att stoppa i is för att sedan börja veva. Knivarna delar och krossar isen på ett ganska effektivt sätt.

En annan manuell variant är iskrosstången. Konstruktionen kunde inte vara enklare. Du placerar en isbit i tången och trycker sedan till med din handkraft. Resultatet blir krossad is! Av naturliga skäl är den här varianten kanske inte perfekt för alla, men enkelheten kan vara tilltalande.

Hur ser då prisbilden ut? Givetvis är det så att de elektroniska modellerna kostar mer än de manuella. Priset är alltid en parameter att titta närmare på, men när det gäller iskrossare är funktionen förmodligen betydligt viktigare. 

Krossa is med en mixer eller blender

En mixer för hemmabruk kan vara mycket användbar i matlagningen och när man ska göra smoothies och soppor. En del lite mer kraftfulla mixers eller blenders kan också krossa is. Det är dock bra att veta att det verkligen inte är alla blenders som har den här egenskapen. Du ska inte använda en traditionell matberedare för att krossa is! Då kommer knivarna eller skivorna att skadas.

En blender med iskrossfunktion har specialanpassade knivar för just detta ändamål. Knivarna är för det första extremt tåliga och för det andra utformade för att maximera krossningen så att hela processen går snabbt.

Med en blender med iskrossfunktion kan det bli enklare att göra drinkar och smoothies och liknande eftersom du kan lägga i alla ingredienser i blendern på en gång. Du behöver inte gå omvägen med att göra krossad is i en maskin och förbereda övriga ingredienser separat.

Använd en ishyvlare

Ett tredje alternativ för att krossa is är att använda en ishyvlare. Namnet på den här apparaten berättar precis vad den gör. Den hyvlar och skär is (samt bär, frukt och annat fruset) på nolltid. 

De flesta modeller är toppmatade, vilket innebär att du stoppar i det frusna innehållet ovanifrån i en cylinder. Den hyvlade isen kommer sedan ut i botten av ishyvlaren. Bra att veta är att isen verkligen blir finfördelad. Den kommer inte ut i form av små isbitar.

Grundisen som ska krossas får du lämpligast ifrån bästa ismaskinen som du hittar här hos oss i vårt test.